dilluns, 10 de maig del 2010

Les noves tecnologies en la societat de la informació

En aquesta entrada es comentarà un dels temes que formen part de l'actualitat, i de moltes de les conversacions quotidianes dels ciutadans. Personalment crec que la gran quantitat de canvis accelerats que es donen a la nostra societat, preocupen en gran mesura a tota la població, ja que generen una situació d'inseguretat i intranquil·litat. 

Es veritat que ens trobem en un moment de canvis frenètics, portem una vida accelerada cada dia es fa més complexa, en conseqüència, cada dia em de formar-nos més i de manera més especialitzada per poder estar al nivell que ens exigeix el nostre entorn.

Actualment, la tecnologia resulta una eina imprescindible en qualsevol àmbit de la vida, sobretot l'informàtica, ja que aquesta va començar com un sistema de comunicació que sols coneixien una petita minoria i tenia unes funcions molt limitades.

En canvi avui en dia, ha passat a ser un dels mitjans més destacats de la societat actual, a través del qual podem realitzar un gran nombre de tasques sense ni tan sols mourens de les nostres llars. Això ha suposat un gran avanç i una major comoditat en les nostres vides, ja que tasques com anar al supermercat, fer gestions bancaries personals, posar-se en contacte amb qualsevol persona del món a través d'un simple “clic”, compartir experiències, sabers, consells… podem realitzar-les còmodament des de la nostra casa.

En contraposició, cal dir que això està provocant una disminució de la vida social i la interacció entre les persones, creant així persones individualistes, poc socials, més introvertides i aillades del món exterior. Però encara trobem més avantatges, ja que internet suposa un vast camp d’informació al qual podem acudir des dels nostres ordinadors, en conseqüència haurem de desenvolupar les nostres habilitats selectives d’informació i ensenyar als nostres infants a saber triar quina és la informació correcta de la que no ho és.

L'altra cara de la moneda és l’espècie d’imposició que ha sofert part la població amb aquestes tecnologies ja que s’ha estes gairebé a tots els àmbits de la vida, es a dir, no s’ha quedat sols en els àmbits d'oci i per  millorar-nos la vida, sinó que també ha arribat al món educatiu i al món laboral obligant a milers de persones a renovar-se i reciclar-se pel seu compte i de manera accelerada per tal de poder mantenir la seva feina, generant així un sentiment negatiu envers aquestes.

Penso que és força positiva l'evolució que s'està produint en la nostra societat, però també crec que hauriem d’aprendre a usar-ho moderadament, per tal que aquests invents no disminueixin altres facetes força riques de les nostres vides, com per exemple el contacte cara a cara amb les persones més properes a nosaltres, amb les quals ens  anem distanciant degut al ritme frenètic i al poc temps que disposam en el nostre dia a dia. Crec que tots hauriem de reflexionar sobre aquest fet, per tal de no convertir-nos en “rates  informàtiques” recluïdes davant l'ordinador gairebé les 24 hores del dia.


M'agradaria finalitzar aquest comentari amb una frase molt interessant dels antics filòsofs grecs, que diu així: “la virtut es troba en el punt mig”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada